Nyhetsbrev fra Revisorforeningen 1/25
Det nærmer seg fristen for å levere skattemeldingen for 2024. Her oppsummeres noen av de viktigste forholdene å være oppmerksom på for lønnstakere, pensjonister, personlig næringsdrivende og selskaper.
I forkant av et oppkjøp eller en fusjon burde det alltid gjøres en grundig kartlegging av selskapet man ønsker å kjøpe eller fusjonere med. En slik kartlegging kalles gjerne due diligence, eller en selskapsgjennomgang.
Hensikten med å få utført en due diligence er å gi deg som potensiell kjøper en fullstendig oversikt over hva det er du investerer i. Målet vil aldri være å finne avvik som reduserer prisen på selskapet du skal kjøpe mest mulig. Derimot handler det om å få en korrekt verdsettelse på bakgrunn av de omstendighetene som foreligger, og unngå at det dukker opp uheldige overraskelser i etterkant av transaksjonen.
Som kjøper plikter du ikke å få utført en due diligence, men det kan være kostbart å la være. Gjennomgangen sørger blant annet for at du får avdekket eventuelle risikofaktorer og andre betydningsfulle forhold før du forplikter deg til et kjøp.
Oppkjøp eller fusjoner er gjerne omfattende prosesser som både vil få innvirkning på virksomhetens daglige drift og langsiktige strategi. For at du skal kunne ta riktige beslutninger og skaffe deg et best mulig forhandlingsgrunnlag, er due diligence et viktig verktøy. Samtidig vil det bli enklere å planlegge for tiden etter oppkjøpet når du har oversikt over de økonomiske forholdene i selskapet du kjøper.
Fordi den kartlegger faktiske forhold vil en due diligence som regel også bidra til en mer ryddig kjøpsprosess, der både kjøper og selger opplever transaksjonen som vellykket.
En due diligence omfatter normalt både en juridisk, en teknisk og en finansiell del. Den juridiske delen vil håndteres av advokater eller andre med erfaring på området. Den finansielle delen foretas som regel av revisjonsselskaper eller andre med økonomisk kompetanse.
Under den finansielle delen vurderes blant annet:
Hvor omfattende gjennomgangen vil være, avhenger av den enkelte transaksjon. Her vil blant annet størrelsen på selskapet transaksjonen omhandler, kompleksitet og kjennskapen man har til selskapet på forhånd spille inn.
Det som blir avdekket i gjennomgangen blir oppsummert i en rapport til kjøper. Kjøper vil da ha et bedre grunnlag for å beslutte om transaksjonen skal gjennomføres eller om det må gjøres eventuelle justeringer i vilkårene. Nøyaktig hvordan informasjonen brukes og hvilke konsekvenser funnene i rapporten får, vil være opp til kjøper å avgjøre.
En vanlig konsekvens av at det avdekkes nye forhold under en due diligence, er at partene går inn i en ny forhandlingsrunde på pris eller andre aspekter ved transaksjonen. Større og mer alvorlige funn kan føre til at transaksjonen utsettes med forbehold om at selger rydder opp i forholdene, eller at kjøpet avbrytes fullstendig.
I Revisorkollegiet har vi foretatt en rekke gjennomganger med finansiell due diligence, og kan bistå med dette dersom dere vurderer å kjøpe en virksomhet. I tillegg har vi et bredt kontaktnettverk og kan hente inn nødvendig kompetanse dersom dette blir aktuelt. Vi har kompetanse på ulike bransjer og transaksjoner, og hjelper deg med å ta lønnsomme og velinformerte beslutninger rundt kjøp av virksomhet.
Kontakt oss for mer informasjon om due diligence ved oppkjøp eller fusjoner.
Det nærmer seg fristen for å levere skattemeldingen for 2024. Her oppsummeres noen av de viktigste forholdene å være oppmerksom på for lønnstakere, pensjonister, personlig næringsdrivende og selskaper.
SkatteFUNN er en skattefradragsordning for forsknings- og utviklingsinnsats i næringslivet. Formålet er å motivere bedrifter som skaffer seg ny kunnskap, informasjon elle erfaring som igjen kan føre til nye eller bedre produkter, tjenester eller produksjonsmåter.
Statsbudsjettet for 2025 ble fremlagt den 7. oktober 2024 med relativt få endringer på skatte- og avgiftssiden. Men, noen endringer er det og det kan dere lese om i dette nyhetsbrevet.