Nyhetsbrev fra Revisorforeningen 1/25
Det nærmer seg fristen for å levere skattemeldingen for 2024. Her oppsummeres noen av de viktigste forholdene å være oppmerksom på for lønnstakere, pensjonister, personlig næringsdrivende og selskaper.
Uavhengig av om du driver et lite aksjeselskap eller er leder i en større bedrift med betydelig omsetning, bør du ha tenkt over hvorvidt det kan lønne seg for deg å ha en revisor.
Det finnes en rekke lover og regler knyttet til dette med revisjon, og det kan til tider være vanskelig å få oversikt over feltet. Derfor gir vi deg en liten innføring i de viktigste retningslinjene du må forholde deg til.
Lurer du på om du trenger revisor? Kontakt oss her for mer informasjon om hva vi kan gjøre for deg.
Revisor leverer tillit. Vi liker å kalle oss for samfunnets tillitsperson.
Nesten uansett hvor stort eller lite ditt selskap er, finnes det mange gode grunner til å ha revisor. Enten fordi du trenger en kvalitetssikring av regnskapet, eller fordi du trenger en samtalepartner som samtidig kan hjelpe deg med kompliserte skattemessig og avgiftsmessige spørsmål, eller fordi du ønsker en trygghet rundt regnskapet og rapporteringen din.
Alle aksjeselskaper (AS) med en driftsinntekt på 6 millioner eller mer, en balansesum på 23 millioner eller mer og et gjennomsnittlig antall ansatte på 10 årsverk eller mer, er revisjonspliktige. Utover dette bør du vurdere revisjon om du skal søke lån eller vurderer å selge selskapet ditt. I tillegg må alle selskaper som er underlagt tilsyn fra Finanstilsynet få regnskapet revidert av revisor. Det inkluderer blant annet regnskapsførere, banker, eiendomsmeglere og revisorer.
Alle norskregistrerte utenlandske foretak (NUF) må følge norske lover og regler. Det innebærer at de må betale skatt og merverdiavgifter, og følge norske lover om arbeidstakers rettigheter.Slike selskaper er revisjonspliktige i Norge dersom selskapet har driftsinntekter på 5 millioner kroner eller mer.
Selv om du ikke er pliktig å involvere en revisor, betyr ikke det at det er lurt å la være. Alle bedrifter lever i en verden med meget kompliserte regler, og det kan være fornuftig å koble seg til en samtalepartner innenfor regnskapsmessige og økonomiske spørsmål. Vi ser at selskaper som har valgt bort revisjon, og som i tillegg ikke har regnskapsfører, er et fokusområde hos Skatteetaten og er mer utsatt for kontroll. For å unngå dette anbefaler vi at du enten sørger for å få regnskapet ditt revidert eller knytter til deg en autorisert regnskapsfører.
Vi oppsummerer det hele med å si at du trenger revisor hvis selskapet ditt
er et aksjeselskap, og
har en driftsinntekt på 6 millioner eller mer, eller
har en balansesum på 23 millioner eller mer, eller
har et gjennomsnittlig antall ansatte på 10 årsverk eller mer
er et enkeltmannsforetak med omsetning på 5 millioner eller mer
er et ANS/DA/KS
med omsetning på 5 millioner eller mer, eller
mer enn 5 deltakere
er et NUF med driftsinntekter på 5 millioner eller mer
har behov for å søke om lån
skal selges
har fått offentlig støtte som trenger revisorbekreftelse, for eksempel fra Innovasjon Norge
er underlagt tilsyn fra Finanstilsynet
trenger en revisorbekreftelse til Foretaksregisteret, for eksempel i forbindelse med kapitalendringer, fusjon/fisjon eller andre bekreftelser etter aksjeloven.
Det nærmer seg fristen for å levere skattemeldingen for 2024. Her oppsummeres noen av de viktigste forholdene å være oppmerksom på for lønnstakere, pensjonister, personlig næringsdrivende og selskaper.
SkatteFUNN er en skattefradragsordning for forsknings- og utviklingsinnsats i næringslivet. Formålet er å motivere bedrifter som skaffer seg ny kunnskap, informasjon elle erfaring som igjen kan føre til nye eller bedre produkter, tjenester eller produksjonsmåter.
Statsbudsjettet for 2025 ble fremlagt den 7. oktober 2024 med relativt få endringer på skatte- og avgiftssiden. Men, noen endringer er det og det kan dere lese om i dette nyhetsbrevet.