Nyhetsbrev fra Revisorforeningen 1/25
Det nærmer seg fristen for å levere skattemeldingen for 2024. Her oppsummeres noen av de viktigste forholdene å være oppmerksom på for lønnstakere, pensjonister, personlig næringsdrivende og selskaper.
Over tid vil et selskap eller en virksomhet endre seg struktur- og innholdsmessig. Gjennom vekst, ekspandering, kutt og andre endringer vil strukturen i virksomheten bli annerledes, og potensielt ineffektiv og uoversiktlig. Ved å strukturere mer effektivt vil du kunne kutte ut unødvendige utgifter og poster. Tilrettelegging for god selskapsstruktur kan nemlig gjøre de ulike delene av bedriften mer effektiv og strømlinjeformet.
Revisorkollegiet kan bistå med hjelp til å optimalisere strukturen i ditt selskap.
Med vår rådgivning kan du omstrukturere din virksomhet, og spare tid og ressurser gjennom bedre organisering og strømlinjeformede rutiner og ordninger.
En del av det å strukturere selskapets organisering er å ha riktig organisasjonsform. Denne velges ved oppstart av virksomheten, men kan også endres i ettertid. Hvis man endrer organisasjonsformen, må man også endre organisasjonsnummer.
Valg av organisasjonsform vil avhenge av faktorer som:
Om du ønsker å være ansatt i din egen bedrift
Hvor stor risiko du ønsker å ta
Hvor mange eiere virksomheten skal ha
Omfanget av, og størrelsen på selskapet
Skatte- og avgiftsforhold
De vanligste organisasjonsformene som velges i Norge er:
Aksjeselskap (AS)
Enkeltpersonforetak (ENK)
Ansvarlig selskap (ANS/DA)
Samvirkeforetak (SA)
Hvilken selskapsform du bestemmer deg for, vil ha konsekvenser for ansvarsfordeling, skatt, plikter, rettigheter og muligheten til å disponere virksomhetens eiendeler og verdier.
Du kan lese mer om valg av organisasjonsform på Altinn her.
Dersom et selskap vokser mye, og driver med flere ulike virksomhetsområder, kan det noen ganger lønne seg å dele opp virksomheten i flere datterselskaper. Dette er spesielt viktig dersom man eier eiendom eller andre virksomheter som planlegges solgt.
Et holdingselskap kan være et morselskap, eller et investeringsselskap. Når et holdingselskap eier mer enn 50 % av aksjene i et annet selskap (datterselskap), kalles selskapsstrukturen for et konsern.
Et holdingselskap har ofte ingen andre oppgaver enn å eie aksjer i ett eller flere andre selskaper, og forvalte avkastningen av aksjene.
Det kan være flere ulike grunner til at et selskap ønsker å endre struktureringen av organisasjonen. Vanlige grunner til omstrukturering er for eksempel at eierforholdene i selskapet endrer seg. Dette kan skje gjennom oppkjøp av foretaket, sammenslåing av flere selskaper eller ved et generasjonsskifte.
Optimalisert selskapsstruktur gir flere fordeler:
Mulighet til å begrense skatter og avgifter
Mindre administrasjon
Mulighet til å tilpasse eierforholdene i den enkelte bedriften
Selskapets valg av struktur kan også gi en skatteoptimalisering. Dette gjøres ved at formuesverdi-fastsettelsen på aksjene i selskapet ikke blir feilaktig eller høyere enn nødvendig. Dette er relevant hvis et aksjeselskap har mistet verdi i løpet av et inntektsår. Negativ formuesverdi vil ikke kunne utnyttes i et aksjeselskap, siden aksjer ikke kan være verdt mindre enn null. Da kan man for eksempel gjøre om gjelden i selskapet til egenkapital for å få utnyttet den negative verdien. Man kan også endre finansieringen i selskapet, eller slå sammen selskapet med et annet selskap med en positiv formuesverdi.
Uansett om du driver et stort eller lite selskap, er det mange fordeler med å benytte erfarne revisorer eller regnskapsførere for strukturering og organisering av økonomiske deler av driften din. Revisorkollegiet tilbyr effektive tjenester innen regnskap og revisjon, og kan rådgi deg om strukturering av dine selskaper. I samarbeid med oss får du bistand til å optimalisere driften, slik at du sparer både tid og penger.
Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale om våre rådgivningstjenester.
Det nærmer seg fristen for å levere skattemeldingen for 2024. Her oppsummeres noen av de viktigste forholdene å være oppmerksom på for lønnstakere, pensjonister, personlig næringsdrivende og selskaper.
SkatteFUNN er en skattefradragsordning for forsknings- og utviklingsinnsats i næringslivet. Formålet er å motivere bedrifter som skaffer seg ny kunnskap, informasjon elle erfaring som igjen kan føre til nye eller bedre produkter, tjenester eller produksjonsmåter.
Statsbudsjettet for 2025 ble fremlagt den 7. oktober 2024 med relativt få endringer på skatte- og avgiftssiden. Men, noen endringer er det og det kan dere lese om i dette nyhetsbrevet.