Aktuelt

NY BEREGNING KAN GI FEIL SKATTETREKK

Nytt skattekort er nå tilgjengelig i altinn. Skatteetaten har siden i fjor benyttet en ny metode for å beregne hvor mye kan kommer til å tjene, og metoden kan føre til feil skatt. Hvis du tjener ekstra mye enkelte måneder kan det føre til et for høyt skattetrekk i 2020.

Tidligere tok skatteetaten utgangspunkt i siste skatteoppgjør for å estimere forventet lønn og pensjon i skattekortet for et nytt inntektsår. Fra og med i fjor henter de nå ut nyere opplysninger fra a-meldingen som arbeidsgiveren rapporterer hver måned.
 
Dette er for å få mer riktig skattetrekk og redusere risiko for restskatt, skriver skatteetaten på sine nettsider. Men for de som ikke tjener det samme hver måned kan dette bety at du blir trukket for mye eller for lite i skatt.
 
Skatteetaten benytter to modeller som de baserer seg på for å anslå inntekten din:

  • Opplysninger fra arbeidsgiver fra oktober 2019 (x12)
  • Opplysninger fra november 2018 til oktober 2019 

I skattekortet for 2020 benyttes den høyeste inntekten av de to alternativene, noe som slår hardt ut dersom du hadde tilfeldige inntekter i oktober 2019, for eksempel overtidsbetaling eller bonusordninger.
 
Alle med variable inntekter bør derfor sjekke skattekortet ekstra nøye.
 
Skattekortet kan enkelt endres via altinn. Du kan endre opplysninger om for eksempel inntekten din, formue, fradrag osv. slik at skattekortet blir riktig. Du kan ikke bestemme selv hvor mye skatt du vil betale hver måned. Arbeidsgiver må trekke skatt ihht skattekortet ditt, men du kan be arbeidsgiveren om å trekke mer skatt enn skattekortet viser. Det trenger du ikke nytt skattekort til.
 
Ta gjerne kontakt med Revisorkollegiet AS hvis du har spørsmål.

Nyhetsbrev fra Revisroforeningen 3/24

15 mars 2024

Vi er godt i gang med årsoppgjøret og det er mange selskaper som i disse dager avslutter regnskapene for 2023. Alle aksjeselskaper må innen seks måneder etter utløpet av regnskapsåret avholde generalforsamling, hvor aksjonærene skal godkjenne regnskapet.