Aktuelt

REGNSKAPSVETTREGLENE: VÅRE ALLER BESTE TIPS

Å være ansvarlig for en virksomhet kan være litt av et eventyr, og å komme i mål med regnskapet kan på mange måter sammenlignes med å bestige et fjell. På veien vil du oppleve både spenning og utfordringer. For å lykkes er det viktig at du er godt forberedt, tar de nødvendige forholdsreglene og ber om hjelp ved behov. Vi har lang erfaring med regnskap og vil gjerne dele våre ni aller beste tips med deg.

1. Planlegg økonomien og meld fra til regnskapsfører eller revisor 

Når du driver et selskap, enten det er et AS, ENK, NUF eller ANS/DA, må du ha en overordnet og langsiktig plan for økonomien. Her lønner det seg å lytte til erfarne regnskapsfolk. I Revisorkollegiet har vi lang erfaring med å rådgi både store og små bedrifter. Vi gir raske tilbakemeldinger og jobber kontinuerlig for at din virksomhet skal ha et godt beslutningsgrunnlag.

2. Tilpass regnskapet etter evne og kompetanse

Når det gjelder regnskap, er det særlig viktig at du ikke tar deg vann over hodet. Ikke begi deg ut i regnskapets uoversiktlige jungel av lover og regler uten tilstrekkelig erfaring. Hvis ditt selskap ikke har en egen økonomiavdeling, vil vi anbefale deg å søke hjelp hos oss. Det vil spare selskapet for både tid og penger, og gi deg bedre nattesøvn uten bekymringer for regnskapet.

3. Ta hensyn til nye lover og regler

Hvert år kommer det nye, oppdaterte lover og regler for bokføring, skatter og avgifter. Hvis du har ansvar for ditt eget regnskap, må du sørge for å alltid være oppdatert på gjeldende lover og regler. Her råder vi deg til å alltid høre på rådene du får fra fagfolk og velge den enkleste veien. I mange tilfeller vil det være tryggest å skaffe hjelp fra en erfaren regnskapsfører eller revisor. I Revisorkollegiet holder vi oss alltid oppdatert på lover og regler, og stiller gjerne opp for ditt selskap.

4. Vær forberedt på dårlige tider, selv når ting går bra

Selv om det går aldri så bra med selskapet ditt akkurat nå, har det aldri skadet noen å være forberedt på dårlige tider. Forholdene kan endre seg og kanskje må du belage deg på år med mindre omsetning enn forventet. Forbered deg på dårlige tider ved å kontakte en fagkyndig regnskapsfører eller revisor. Vi gir deg god likviditetsstyring og grundig utarbeidede prognoser for fremtiden, slik at du er klar for enhver utfordring.

5. Sørg for gode systemer for å kunne hjelpe deg selv og andre 

For å kunne ha kontroll over regnskapet må du ha gode rutiner på plass helt fra oppstart. På den måten vet du at du ikke går glipp av neste frist for blant annet a-melding, mva-melding og skattemelding. Det kan også lønne seg å velge en regnskapsfører som tilbyr skybaserte, digitale tjenester. Det gir deg mulighet til å oversende dokumentasjon til regnskapsføreren din på en enkel måte, samtidig som både du og regnskapsføreren enkelt får tilgang til regnskapet.

6. Ta trygge veivalg: Gjenkjenn faresignaler og usikre beregninger

Ikke ta noen sjanser med regnskapet ditt. Velg derfor alltid den tryggeste løsningen. Med en regnskapsfører eller revisor fra Revisorkollegiet vet du at du alltid er i gode hender. Vi har mye fagkompetanse og lang erfaring med regnskap og revisjon, slik at du kan være helt trygg på at du og ditt regnskap blir godt ivaretatt.

7. Bruk regnskapsfører og revisor. Vit alltid om du trenger hjelp 

Vi anbefaler i utgangspunktet alle å bruke regnskapsfører eller revisor. Du tjener sjelden på å ta fatt på arbeidsoppgaver du selv ikke har kompetanse til å utføre skikkelig. Vit derfor om du har behov for hjelp, og kontakt oss i Revisorkollegiet for assistanse. Vi hjelper både små og store virksomheter med å føre og revidere regnskap. 

8. Søk råd i tide, det er ingen skam å be om hjelp

Det er faktisk ingen skam i å be om hjelp hvis du opplever at ansvaret blir for stort for deg eller økonomiavdelingen din. Jo tidligere du søker råd hos en erfaren regnskapsfører eller revisor, jo bedre er det. Da får vi tid til å sette oss inn i virksomheten din, slik at vi kan gi deg de aller beste rådene.

9. Spar på kreftene og bruk tiden på det du kan best

Bekymrer du deg mye for selskapets regnskap? Spar på kreftene dine og kontakt oss i Revisorkollegiet. Vi hjelper deg med ditt regnskap slik at du ikke lenger trenger å bekymre deg. Dette vil frigjøre masse tid som du kan bruke på det du kan aller best.

Sørg for å få hjelp i tide og kontakt oss i Revisorkollegiet i dag. Du finner vår kontaktinformasjon her.

Nyhetsbrev fra Revisorforeningen 5/24

15 mai 2024

Revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem tirsdag 14 mai. Det er ingen store endringer i skatteopplegget, men det er nå klart at den ekstra arbeidsgiveravgiften på 5 % blir avviklet fra 2025.

Nyhetsbrev fra Revisroforeningen 3/24

15 mars 2024

Vi er godt i gang med årsoppgjøret og det er mange selskaper som i disse dager avslutter regnskapene for 2023. Alle aksjeselskaper må innen seks måneder etter utløpet av regnskapsåret avholde generalforsamling, hvor aksjonærene skal godkjenne regnskapet.